Profesjonalny nóż o wszechstronnym zastosowaniu. Przeznaczony w szczególności do precyzyjnych prac w kuchni, siekania na drobno i krojenia na małe kawałki. Posiada wyżłobienia wzdłuż krawędzi ostrza, zapobiegające przywieraniu składników. Wykonany z afrykańskiego drewna hebanowego oraz stali damasceńskiej.
Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce masz pewność, że każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość.
Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Rdzeń rękojeści stanowi jeden element z ostrzem (typ rękojeści: full tang), a dodatkowo drewniana konstrukcja została wzmocniona nitami, by zapewnić jeszcze większą trwałość i stabilność.
Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.
Nóż santoku (santoku knife)
Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia.
Wszechstronne zastosowanie, w szczególności do precyzyjnych prac w kuchni, siekanie na drobno i krojenie na małe kawałki, przydatny także przy przyrządzaniu sushi, posiada wyżłobienia wzdłuż krawędzi ostrza zapobiegające przywieraniu krojonych składników.
Rękojeść: Afrykańskie drewno hebanowe
Materiał: Stal damasceńska 10Cr15CoMoV
Wysoka zawartość węgla zapewnia wyjątkową twardość i trwałość.
Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
Zwiększona zawartość chromu i molibdenu zapobiega utlenianiu się i rdzewieniu.
Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia również sprężystość stali, co czyni ją bardziej odporną na pęknięcia.
Długość całkowita: 236 mm
Długość rękojeści : 109 mm
Długość krawędzi tnącej: 125 mm
Szerokość ostrza: 35 mm
Grubość ostrza: 1,8 mm
Typ ostrzenia: Szlif dwustronny, symetryczny
Liczba warstw: 67
Twardość: 60 (+/-1) HRC
Waga: 121 g
Wzór na ostrzu: Raindrop